• Laczkó Zoltán | Okl. kertészmérnök, gyepszakértő, oktató
  • +36 30 633 1790

Bemutatkozás

Gyermekként beleszülettem a minőségi gyepgondozásba, mert nagyapám, Soproni László golfpályák fenntartójaként dolgozott. A házunk előtt 1980-ban már hengerkéses fűnyíróval nyírtuk a golf-fairway minőségű füvünket. A gimnázium első napján a bemutatkozásnál el kellett mondani, ki mi szeretne lenni felnőttként – én greenkeeper (kinevettek, mert nem ismerték a szót). Nyarakon gyakornokként dolgoztam a nagyapám mellett, akinek nagyon sokat köszönhetek – tőle tanultam a munkám és a gyepek szeretetét.

A Kertészeti Egyetemre jelentkeztem és a diplomamunkám (2002) az országban az elsők között az intenzív gyepekről készült (oktatóm és külső konzulensem Dr. Szemán László volt). Sajnos az iskolában kevés gyakorlati ismeretet oktattak, a valódi szakmát a tatai Old Lake Golf Club főkertészeként (2002-2006) tanultam meg, ahol nemzetközi Ladies European Tour golfversenyt rendeztünk több éven keresztül és kitűnő nemzetközi golfszakemberekkel ismerkedtem meg valamint dolgozhattam együtt.

2005-től részt vettem a Szlovén Greenkeeper Szövetség szervezésében a skóciai Elmwood College – Turf Management képzésén. 2007-ben kerültem a legjobb minőségűnek tekintett Pannonia Golf&Country Club-ba, Máriavölgybe, ahol jelenleg is dolgozom a pályafenntartás vezetőjeként. Ekkor kezdődött az a szokásom, hogy egyszerre több létesítmény fenntartását vezessem, jött a Highland Golf Club (2006-2013), részt vettem az Academy Golf Club építésében (2009), valamint a zirci Forest Hills Golf Club-ban 2011-től jelenleg is dolgozom.

Írtam egy tankönyvet Golfpálya-fenntartás címmel (2009) egy azonos nevű szakközépiskolai képzéshez. 2014-ben kerültem az átadás előtti Groupama Arénába, ahol Chris Hague-al, később a frankfurti Commerzbank Arena szaktanácsadóival dolgoztam együtt és szereztem hasznos ismereteket a stadion fenntartásról – így lettem groundsmen. A golfpályákhoz képest a füves labdarúgó pályák, főként a stadion gyep – kisebb terület ellenére – sokkal nagyobb kihívásokat jelent.

Eddigi karrierem során a tudásomat külföldi konferenciákon, külföldi és hazai szakemberektől és legfőképpen a saját szakmai tapasztalatomból szereztem. Kötelességemnek érzem kollégáim segítését, hiszen sokuknak nincsen szakmai támogatása – sokáig a labdarúgásban a pályafenntartás mostohagyerek volt. 2016-ben alapítóként részt vettem a Magyar Sportpálya-fenntartók Egyesületének létrehozásában és szakmai alelnökként az MLSZ pályafenntartás képzés vezetője lettem. Célom a szakmaiság elősegítése és a pályafenntartó szakemberek megbecsülésének növelése.

Laczkó Zoltán
Okl. kertészmérnök, gyepszakértő, oktató